Czym się kierować przy wyborze menu weselnego?

Jedzenie, to obok muzyki i ogólnej atmosfery, najważniejszy element każdego przyjęcia weselnego. Nic zatem dziwnego, że Państwo Młodzi przywiązują ogromną wagę do wyboru menu. Niestety im więcej zaproszonych osób, tym trudniej wszystkich zadowolić i spełnić ich preferencje kulinarne. Jak zatem wybrać menu weselne, aby sprostało oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających gości?

Postaw na jakość

Niesmaczne lub zimne dania potrafią popsuć całe przyjęcie weselne. Podobnie jak ich niedobór. Standardowo menu weselne obejmuje od 5 do 7 potraw ciepłych. Ważne jest, by wszystkie potrawy ciepłe faktycznie zostały podane jako ciepłe. Do tego dochodzą zimne przystawki, deser, owoce i ciasta. Przygotowując spis dań, warto jednak ich ilość dopasować do długości przyjęcia – w przypadku klasycznego wesela goście zjedzą więcej, niż przy poczęstunku weselnym. Bez względu jednak na ilość serwowanych potraw, ich podstawą powinna być jakość. Nie zawsze niestety więcej oznacza smaczniej. Istotny jest również sposób ich podania – odpowiednio rozłożone potrawy stanowią dodatkową dekorację stołu.

Preferencje zaproszonych gości

Najczęściej spotykane potrawy na weselnym stole to rosół z makaronem, kluski śląskie, kotlet de volaille oraz rolady. Jednak coraz popularniejsze stają się stoły tematyczne, na których znajdują się konkretne smakołyki. Na stole wiejskim znajdują się najczęściej swojskie wędliny i kiełbasy, smalec i ogórki kiszone. Candy bar to stół z eklerkami, muffinami i małymi deserami. Popularne są również stoły z nalewkami. Warto jednak zachować równowagę między dobrze znanymi smakami a nowościami. Nie każdy gość będzie miał ochotę na sushi lub owoce morza. Przygotowując listę dań, należy także wziąć pod uwagę preferencje i zdrowie gości – część zaproszonych osób może być weganami, wegetarianami lub mieć rozmaite alergie pokarmowe. Dobrym sposobem na sporządzenie dopasowanego menu jest pomoc doświadczonego kucharza. Szefowie kuchni są mistrzami w swoim fachu i potrafią tak dobrać potrawy, że wszyscy goście najedzą się do syta.