Dania cateringowe polecane osobom będącym na diecie
Jeśli chodzi o dania dietetyczne, wiele osób często myśli, że muszą poświęcić smak, aby pozostać zdrowym lub też stracić na wadze. Jednak wcale nie musi tak być. Dzięki odpowiednim składnikom i przygotowaniu, dania cateringowe polecane dla osób na diecie mogą być zarówno pyszne, jak i pożywne. Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, czym kierować się podczas wyboru i jakie dania pozwolą zaspokoić głód, nie dostarczając zbyt dużej ilości kalorii.
Jakie dania cateringowe sprawdzą się na diecie?
Zdrowe dania cateringowe mogą dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie świetnie smakują. Pierwszym i najbardziej oczywistym posiłkiem dietetycznym są sałatki. Obecnie ten typ dań cateringowych dostępny jest w naprawdę różnych wariacjach, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie. Sałatki są źródłem wielu witamin i minerałów, a dodatek chudego mięsa i oliwy sprawia, że są sycące i dostarczają białka i NNKT.
Wśród klasycznych dań cateringowych istnieje wiele opcji, które sprawdzą się także dla osób na diecie. Bardzo ważne jest, aby wybierać posiłki zbilansowane. Najlepiej, aby bazowały one na chudym mięsie jak indyk lub kurczak, bądź też na rybach. Lepiej jest wybierać dania grillowane, pieczone lub gotowane. Produkty smażone zawierają bardzo dużo cholesterolu i kalorii. Bardzo ważne jest, aby posiłki były bogate w świeże warzywa, dostarczające witamin i błonnika.
Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas wyboru dań cateringowych dla osoby na diecie?
Dobrym wyborem będą także różne dania bazujące na kaszach. Ten produkt jest bogaty w błonnik, dzięki czemu daje dłuższe uczucie sytości, a także zbawiennie wpływa na stan układu pokarmowego. W przypadku dań śniadaniowych warto wybierać owsianki lub kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z dużą ilością warzyw.