Fingerfood – czym jest i dlaczego warto je wybrać na imprezę towarzyską?

Usługi cateringowe zyskują ostatnimi laty na popularności. Obejmują one zwykle przygotowanie i dostarczenie gotowych dań na miejsce przeprowadzanej imprezy, wydarzenia, uroczystości rodzinnej. Bywa, że usługi te obejmują też szeroko pojętą kulinarną obsługę spotkania. Tymczasem dziś nie o tym będzie wpis. Dziś chcielibyśmy słów parę napisać o jednej z form cateringu, a mianowicie tzw. fingerfood.

Co to jest fingerfood?

Zapewnienie posiłków, poczęstunku dla uczestników sympozjów, szkoleń czy też innego rodzaju spotkań biznesowych — nie licząc wynajęcia sali, wyboru miejsca organizacji konferencji, to podstawowe zadanie osób zajmujących się ich organizacją. Do wyboru są różne formy obsługi gastronomicznej. Od posiłków podawanych w restauracji po catering. Zaletą cateringu jest oszczędność miejsca i trudu obsługi, zwłaszcza jeśli serwowane dania będą w formie mini przekąsek, tzw. dań na raz. Firmy cateringowe prześcigają się w proponowaniu dań, które można jeść rękoma, czyli wspomnianego fingerfood. Co do zasady porcje jednostkowe produktów powinny być tak uszykowane i podane, aby można było je zjeść w dwóch, góra trzech kęsach, oczywiście bez użycia sztućców.

Gdzie sprawdzi się jedzenie fingerfood oraz jakie są zalety przekąsek tego typu?

Fingerfood sprawdzi się nie tylko na firmowych wydarzeniach, ale również innego rodzaju przyjęciach i spotkaniach, od tych całkowicie formalnych po uroczystości rodzinne i zabawy w gronie znajomych. Menu tego typu przyjęć z obsługą cateringową mogą obejmować zarówno dania gorące, zimne jak również desery czy poczęstunki owocowe. Najczęściej tworzą je miniaturowe pierożki, marynowane oliwki, deski serów i kiełbasek, kawałki owoców, krakersy z dodatkami i mini kanapeczki. Duża różnorodność propozycji i możliwości sprawia, że porcje jedzenia nie tylko dobrze się prezentują, ale są przepyszne i do „zjedzenia” w każdej sytuacji. Nie wymagają one poświęcenia wyłącznej uwagi spożywania posiłków, można spokojnie kontynuować rozmowę i jednocześnie degustować wybrane dania.