Jak powinny wyglądać posiłki profilaktyczne w okresie zimowym?

Posiłki profilaktyczne, niekiedy nazywane również posiłkami regeneracyjnymi, to posiłki, które według polskiego prawa przysługują niektórym pracownikom. Chodzi przede wszystkim o osoby, które wykonują swoje zadania w trudnych, wymagających dla organizmu warunkach. Czym powinny wyróżniać się takie posiłki w okresie zimowym? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

‍Posiłki regeneracyjne – co warto wiedzieć?

Informacje o posiłkach profilaktycznych można znaleźć w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279). Takie wsparcie powinno zostać zapewnione przede wszystkim w okresie zimowym, kiedy warunki stają się szczególnie niekorzystne, ale także w okresie letnim, w określonych sytuacjach.

Posiłki profilaktyczne są podawane każdego dnia i przyjmują zazwyczaj postać dań gorących. Dania te powinny wyróżniać się odpowiednią kalorycznością (nie mniejszą niż 100 kcal) oraz właściwym rozkładem składników odżywczych (50 – 55% węglowodanów, 30 – 35 procent tłuszczów, a także nie mniej niż 15% białka).

Posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

Posiłki profilaktyczne, które są podawane w okresie zimowym, muszą być dopasowane do podanych wyżej wymagań. Powinny być to sycące, gorące dania, które rozgrzewają i sprawiają, że pracownik nabiera nowych sił. Aby tak było, muszą zostać przygotowane z wysokiej jakości składników.

Kolejnym istotnym czynnikiem jest zapewnienie dostępu do gorących napojów, takich jak przede wszystkim kawa i herbata. Dodatki te powinny być dostępne przez cały czas trwania zmiany roboczej.

Jeśli więc stoisz przed wyzwaniem, jakim jest zapewnienie posiłków profilaktycznych, zachęcamy Cię do sprawdzenia naszej oferty, w której przygotowaliśmy pyszne, sycące dania w niskiej cenie.