Jak zorganizować poczęstunek konsolacyjny?

Konsolacja to inaczej stypa, czyli tradycyjne spotkanie organizowane po zakończeniu pogrzebu. Jego celem jest wspólne wspominanie osoby zmarłej, wzajemne pocieszanie się i zacieśnianie więzi rodzinnych. Oczywiście takie spotkanie zazwyczaj obejmuje poczęstunek. Jakie menu wybrać na taką okoliczność?

Co przygotować na poczęstunek konsolacyjny?

Menu na stypę jest zazwyczaj skupione wokół tradycyjnego obiadu z deserem. Taki posiłek jest treściwy i rozgrzewający. Oczywiście uroczystość może mieć różny charakter w zależności od ilości żałobników, panujących zwyczajów rodzinnych i panujących nastrojów. Warto jednak zadbać o to, by przybyli na pogrzeb goście poczuli się docenieni.

Jak powinien wyglądać taki obiad? Pierwszym daniem może być tradycyjna zupa, taka jak rosół lub pomidorowa. Drugie danie to zazwyczaj ziemniaki, kasza lub kluski śląskie podane z mięsem i zestawem surówek. Deser może obejmować dowolne ciasto. Do dyspozycji gości powinny pozostawać także napoje – soki, woda, a także kawa i herbata.

Gdzie zorganizować posiłek konsolacyjny?

Oczywiście śmierć bliskiej nam osoby to smutne wydarzenie, które wywołuje wiele emocji. Samodzielne przygotowanie posiłku konsolacyjnego jest więc bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. Wiele osób przekonało się więc, że korzystnym rozwiązaniem jest rezerwacja miejsca w sprawdzonej restauracji. Dzięki takiej opcji zostajemy wyręczeni ze wszystkich przygotowań, zmniejszamy swój stres i możemy skupić się na przeżywanej żałobie.

Jeśli więc stoisz przed wyzwaniem, jakim jest organizacja stypy w Gdyni, zachęcamy Cię do sprawdzenia naszej oferty. Jako restauracja z doświadczeniem wiemy, jak przygotować wysokiej jakości dania, które będą smakować zgromadzonym gościom. Dbamy także o respektowanie powagi spotkania.