Jakie dania obiadowe najbardziej kochają Polacy?

My jako Polacy jesteśmy bardzo przywiązani do naszej rodzimej kuchni. Większość osób w naszym kraju zapytana o swoje ulubione danie, z pewnością wymieni kilka potraw pochodzących z któregoś regionu Polski. Jest to spowodowane przede wszystkim dużą różnorodnością naszych dań, a także ich niesamowitym smakiem. Wśród ulubionych dań obiadowych królują zarówno potrawy mięsne, jak i jarskie.

Które z dań obiadowych są najbardziej uwielbiane przez Polaków?

Jednym ze sztandarowych dań naszej kuchni, za którym przepada większość Polaków jest klasyczny schabowy w panierce. Delikatne, soczyste mięso pokryte chrupiącą pod zębami panierką jest tym, co większość z naszych rodaków lubi jeść na obiad. Uzupełnienie tego kremowym puree ziemniaczanym i buraczkami tworzy zestaw idealny. Kolejnym daniem mięsnym kuchni polskiej, które ma w naszym kraju szczególne względy są bitki oraz różnego rodzaju mięsa w sosach. Polacy uwielbiają aromatyczne mięsne sosy, ich dodatek podbija smak każdej potrawy, nadając jej dodatkowej soczystości. Dużym uznaniem cieszą się również roladki faszerowane różnorodnymi farszami, dzięki czemu każdy znajdzie cos dla siebie.

Następne w kolejności są potrawy mączne. Największym zamiłowaniem cieszą się oczywiście pierogi ruskie podawane ze smażoną cebulką bądź skwarkami. Jest to danie ukochane nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci. Spora część naszych rodaków jest również zwolennikami pierogów wypełnionych mięsnym farszem. Polskie pierogi są daniem wyjątkowym i nie do podrobienia. Dużą popularnością w naszym kraju cieszą się również naleśniki z różnym nadzieniem, najczęściej podawane na słodko. Jest to propozycja obiadowa bardzo popularna wśród młodszego pokolenia.

Jeżeli mowa o daniach obiadowych, nie sposób nie wspomnieć o pysznych, rozgrzewających żołądek i serce zupach. Liderem tej grupy dań obiadowych w Polsce jest oczywiście rosół. Danie, które w większości domów gości na niedzielnym stole, podawane także podczas przeróżnych okoliczności, czy w czasie choroby jest wpisane w naszą kulturę od wielu lat. Drugąw kolejności najpopularniejszą zupą jest żurek. Ta sycąca zupa z różnymi dodatkami również podawana jest na święta i różne uroczystości. Połączenie mięsnego wywaru z zakwasem i dodatkami daje niepowtarzalny smak, do którego chce się wracać jak najszybciej.