Restauracja czy catering – co wybrać na przyjęcie rodzinne?

Organizacja niemal wszystkich uroczystości rodzinnych w naszej tradycji wiąże się z proponowaniem gościom obfitego poczęstunku, który obejmuje dania obiadowe lub kolacyjne, a także rozmaite przekąski i przystawki. Podawanie posiłku bywa jednak często kłopotliwe dla gospodarzy, zwłaszcza jeżeli liczba zaproszonych jest stosunkowo duża. Coraz większą popularnością w przypadku imieniu, rocznic, chrzcin, komunii albo styp jest korzystanie ze wsparcia profesjonalistów. Rozwiązaniami wybieranymi najczęściej jest zarezerwowanie stolików w lokalu albo zdecydowanie się na dostarczany do domu catering. W Gdyni obie te opcje są dostępne w Restauracji Jedyna, która zajmuje się zarówno przygotowywaniem imprez okolicznościowych, jak i dostawą cateringu wprost do odbiorców. Przekonajmy się, jakie są plusy i minusy udania się do restauracji i zamówienia cateringu.

Dlaczego warto urządzać przyjęcia okolicznościowe w restauracji?

Urządzenie przyjęcia okolicznościowego w restauracji będzie atrakcyjne, jeżeli liczba gości będzie na tyle duża, że trudno o zmieszczenie ich we własnym domu. Zaletą takiej opcji jest brak problemów ze sprzątaniem czy przygotowaniem zastawy. W lokalu można liczyć na profesjonalną obsługę kelnerską oraz dowolność, jeżeli chodzi o zamawiane potrawy. Plusem okaże się też elegancki wystrój sali. Niedogodnością będzie natomiast wysokość kosztów, jaki trzeba będzie w związku z tym ponieść.

Co przemawia za korzystaniem z cateringu?

Skorzystanie z cateringu gwarantuje otrzymanie smacznych i dopasowanych do swoich oczekiwań potraw. Takie wyjście będzie się znakomicie sprawdzało, jeżeli liczba zaproszonych jest niezbyt duża. Pociąga to za sobą również niższe koszty niż organizacja imprezy w lokalu. Zamówienie cateringu minimalizuje stres związany z przygotowywaniem potraw, pozwala również na wyeksponowanie i ułożenie dań na stole we własnym stylu.